Wow Celoteh!! Perompak Copyright!!
Assalamualaikum guys!!



Adoyaii.. Die buat lagi, tak makan saman punya budak woo.. Kalo korang nak tau, sekali lagi kita dikejutkan dengan sebuah isu perompakan!! Apakah yang dirompak?? Bukan duit, barang kemas, or gelang mami jarum kite tau, hehe.. Tapi kes yang terbaru ini melibatkan perompakan hakcipta photographer terhadap gambar-gambar dieorang, nak tau lebih lanjut? Boleh tengok kat Blog AnnasEaskey kayh.. 

Dah bace dah blog die? Teruk kan perompak tu! Seperti yang kita sedia maklum, kes ni bukannye sekali dua je berlaku, tapi dah menjadi perbualan setiap orang sejak zaman-berzaman lagi, and still kes sama jugak berulang from time to time. Aku pun tak faham la apa sebenarnya yang para 'perompak hakcipta' ni nak kejar, adakah sebab mereka dengki?? sebab nak jadi famous amous?? Weyh, kalau nak cari glamour pun biarlah dengan hasil titik peluh kita sendiri, bukannya dengan merompak hasil titik peluh orang lain. Haaa... kan dah glamour gak, but in a controversional way la, hoho~ Jom kite sama-sama tengok apa yang dimaksudkan dengan copyright ni:- 



Copyright is a set of exclusive rights. granted to the author or creator of an original work, including the right to copy, distribute and adapt the work. Copyright does not protect ideas, only their expression. In most jurisdictions copyright arises upon fixation and does not need to be registered. Copyright owners have the exclusive statutory right to exercise control over copying and other exploitation of the works for a specific period of time, after which the work is said to enter the public domain. Uses covered under limitations and exceptions to copyright, such as fair use, do not require permission from the copyright owner. All other uses require permission and copyright owners can license or permanently transfer or assign their exclusive rights to others.
-Sumber: Wikipedia-

Bagi aku, jika kita berminat dengan hasil kerja orang lain, and nak ambil hasil kerja tu as a reference, apa salahnya kita minta izin, tanya photographer tu boleh ke tak pinjam gambar die, kan lebih molek sebegitu. Tak silap-silap kemungkinan ada rezeki kita boleh share ilmu dengan photographer tersebut, kan win-win situation tu.  Kalau nak diikutkan, sesiapa yang menjadi 'perompak hakcipta' ni, boleh angkat kes ke mahkamah tau! Jangan main-main woo..

Sebab itu diingatkan juga kepada para photographer, photoeditor, dan juga photographic, pastikan setiap hasil kerja anda perlu disertakan dengan 'watermark' yang orang lain tak dapat buang, watermark itu bukan hanya sekadar menunjukkan itu hasil kerja yang kita buat, tapi nak mengelakkan daripada kegiatan perompakan hakcipta ini berleluasa. Dan lagi satu, kalau boleh dalam setiap gambar yang kita publish, kita creditkan gambar tersebut to the 'real photographer' okayh, pastu kalau kita tau sape nama Talent, MUA, dan juga Wardrobe pun lagi la bagus, walaupun kita tengok it is a small matter, but to them, sekurang-kurangnya setiap hasil kerja yang dieorang buat berbaloi dan juga rasa dihargai.

Alhamdulillah buat masa ni, setiap hasil kerja, gambar-gambar yang aku publishkan is originally from my artwork and i am proud of it! Setiap kekurangan dalam gambar tu kita boleh baiki and improve it to the better level, learn from your own mistake, and you will achieve greater things that is better than everyone else

Pastikan setiap gambar kita have our own copyright, watermark & logo~

"Dan lelaki yang mencuri dan orang perempuan yang mencuri maka (hukumnya) potonglah tangan mereka sebagai satu balasan dengan sebab apa yang mereka telah usahakan, (juga sebagai) satu hukuman pencegah daripda ALLAH" (Al-Maidah:38)

p/s: harap kepada 'perompak hakcipta' tu, bawak-bawak la bertaubat eyh~ :)

3 comments:

Wan Zuraidi said...

bro nk mtk share kt blog saya...tq....

MoezPhotography said...

wan zuraidi: ok bro.. ;)

Anonymous said...

minta share gak bro, sbgai peringatan kpd mmber2 :)- umar aziz-

Post a Comment